Breaking News

Εντονο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση των 28 για την Τουρκία


Eντονο ήταν το παρασκήνιο που οδήγησε στο κείμενο συμπερασμάτων, ενώ φέρεται να υπήρξε και ένα μικρό «παζάρι» που σχετιζόταν με ένα άλλο σημείο της κοινής δήλωσης
entono-paraskinio-pisw-apo-tin-apofasi-twn-28-gia-tin-tourkia
Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική και κυπριακή πλευρά για την κοινή απόφαση των «28» με την οποία η ΕΕ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στη Μεσόγειο, με ρητή μάλιστα αναφορά στους 2 έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται κρατούμενοι στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο ήταν, ωστόσο, το παρασκήνιο που οδήγησε στο κείμενο συμπερασμάτων, ενώ φέρεται να υπήρξε και ένα μικρό «παζάρι» που σχετιζόταν με ένα άλλο σημείο της κοινής δήλωσης που αφορούσε τη Ρωσία.
Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, αρχικά από την ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσαν να δοθεί ένα τόσο αυστηρό μήνυμα προς τη Ρωσία. Ωστόσο, ότι έγινε σαφές ότι η κατεύθυνση ήταν προς τη σκλήρυνση της γλώσσας απέναντι στη Μόσχα, τότε ζητήθηκε να μπουν στο κείμενο των συμπερασμάτων και άλλα πράγματα που αφορούσαν την Τουρκία. Όπως ανέφερε μάλιστα ευρωπαίος διπλωμάτης στην ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΙ» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, «περισσότερο έγινε ρητή ανταλλαγή, καθώς όταν γράφεις συμπεράσματα τα γράφεις για όλα τα κράτη μέλη».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να μην αναβληθεί η Σύνοδος της Βάρνας. Όπως ανέφεραν όμως νωρίτερα κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε και να έλαβε τη δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.
Η ελληνική πλευρά παρότι φαίνεται να προβληματίζεται από αυτό που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «ποιοτική αλλαγή» στη συμπεριφορά της Άγκυρας, επιθυμεί να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Σε αυτό το πλαίσιο πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η Σύνοδος της Δευτέρας με την Τουρκία, όπως άλλωστε δήλωσαν και κορυφαίο ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολη συνάντηση, η ΕΕ ανησυχεί όχι μόνο με την κατάσταση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και για μια σειρά άλλα περίπλοκα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβανομένων των εξελίξεων στην Τουρκία αλλά και τη Συρία», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε: «Είμαστε γείτονες και πρέπει να μάθουμε να μιλάμε και να συνεργαζόμαστε για το κοινό συμφέρον».
Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι έχει «ανάμικτα αισθήματα» για τη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας και ότι θα πρέπει να υπάρξει ανοικτή συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μπορισόφ δήλωσε ότι η συνάντηση θα είναι δύσκολη γιατί οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί. «Η σύνοδος της Βάρνας θα είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να διατηρήσουμε τον διάλογο» είπε και πρόσθεσε: «Όλες οι χώρες διακήρυξαν ότι ο διάλογος με την Τουρκία, εν προκειμένω στην Βάρνα, πρέπει να συνεχιστεί».
Η δήλωση Μπορίσοφ αντανακλά την γενικώς αποδεκτή άποψη στις Βρυξέλλες ότι μια μεγάλη ρήξη με την Τουρκία σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να ευνοήσει κανέναν, ιδίως όταν την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί η ανανέωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει δεσμευθεί για την παροχή άλλων 3 δισ. προκειμένου η Άγκυρα να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των περίπου 3 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενεί, με αντάλλαγμα την μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση