Breaking News

O Αλέξης σοσιαλδημοκράτης;


Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα εν δυνάμει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Και αν ναι, είναι αναγκαίος ένας ιστορικός συμβιβασμός μαζί του;  Εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα. Φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών διδακτορικών διατριβών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο είναι απολύτως αδιάφορο. Αν είναι δηλαδή να συζητήσουμε πολιτικά και όχι ακαδημαϊκά. Γιατί στην πραγματικότητα το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει, είναι τι είδους κυβέρνηση θα διαδεχθεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Είτε θα συγκροτηθεί μια ισχυρή κυβέρνηση που θα πάρει δύσκολες αποφάσεις με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποτρέψει μια μακρά περίοδο στασιμότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά. Είτε θα πάμε σε κυβερνήσεις του ελάχιστου κοινού παρονομαστή που θα προσπαθούν να διαχειριστούν την μιζέρια.

Ισχυρή κυβέρνηση προϋποθέτει ισχυρή πολιτική βάση όπου και πάλι οι επιλογές είναι,όπως όλα δείχνουν, δύο. Είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε ένας πολιτικός συνασπισμός του Κινήματος Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία. Δυστυχώς αυτή την στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια εκδοχή μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα το συμφέρον της χώρας.

Για πολλούς μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία είναι η πιο ασφαλήςλύση. Δεν είναι καθόλου βέβαιο. Με αφορμή το μακεδονικό έγινε φανερό ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις στο μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να προβάλει ο κ. Μητσοτάκης. Όλοι θυμόμαστε άλλωστε πόσες φορές ακόμα και η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ήταν όμηρος βουλευτών που ήθελαν να υπερασπιστούν συντεχνιακά συμφέροντα, από το γάλα ως τις λαϊκές. Θα μπορέσει να επιβληθεί στο κόμμα του ο Κυριάκος ιδίως αν κυβερνά με ισχνή πλειοψηφία;

Δυστυχώς αβέβαιη είναι και η εναλλακτική λύση μιας συνεργασίας με το Κίνημα της Αλλαγής. Πολλοί πιστεύουν ότι αν χρειαστεί, αν δεν υπάρχει δηλαδή αυτοδυναμία, η κ. Γεννηματά τελικά θα στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και δεν θα οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Μέχρι σήμερα ωστόσο το Κίνημα της Αλλαγής δεν έχει σαφές πολιτικό στίγμα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να αντισταθεί στις πιέσεις του λαϊκισμού και βέβαια δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει στο κρίσιμο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και πόσο ισχυρή θα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας.   Ως ένα βαθμό αυτό είναι κατανοητό. Στο Κίνημα Αλλαγής φοβούνται να πάρουν ξανά το πολιτικό κόστος, φοβούνται ότι αν συνεργαστούν με τη ΝΔ δεν θα έχουν καμιά πιθανότητα ανάκαμψης. Αυτό όμως δεν αφορά τους πολίτες, αυτούς τουλάχιστον που πιστεύουν ότι πρέπει να ηττηθεί όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η πολιτική του.

Σε αυτά τα διλήμματα η «φύση» του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπεισέρχεται. Άλλωστε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κόμματος σήμερα είναι ότι το διαχειρίζεται μια μικρή σχετικά ομάδα στελεχών τελείως οπορτουνιστικά, με μοναδικό κριτήριο δηλαδή το πώς θα παραμείνει στην εξουσία. Δεν υπάρχουν ιδεολογικά ρεύματα να στηρίξουν έναν μετασχηματισμό του, με ελάχιστες προσωπικές εξαιρέσεις. Και βέβαια είναι καθοριστικός ο ρόλος του κ. Τσίπρα, χωρίς αυτόν το κόμμα, κατά πάσα πιθανότητα,  θα γυρνούσε γρήγορα στα παραδοσιακά του ποσοστά. Ο χαρακτήρας του με άλλα λόγια θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και με το τι θα κρίνει ο κ. Τσίπρας ότι τον συμφέρει. Αν οι εξελίξεις στη χώρα είναι ομαλές, ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει ρεαλιστής κι αυτό θα είναι θετικό για την Δημοκρατία. Σοσιαλδημοκράτης δεν θα γίνει, αλλά πάλι αυτό μικρή σημασία θα έχει.

Μετά τις εκλογές πάντως, αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέζει το Κίνημα Αλλαγής να μην στηρίξει κυβέρνηση και να γίνουν ξανά εκλογές με απλή αναλογική. Με αυτή την έννοια, αυτή την στιγμή, όταν η συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σοσιαλδημοκρατικός ξεφεύγει από τους ακαδημαϊκούς κύκλους, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Τον αξιοποιούν ορισμένα στελέχη για ίδιον συμφέρον καιγια να υπονομεύσουν την προοπτική της συνεργασίας του Κινήματος της Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό μπορεί να ανακυκλώσει την κρίση με επικίνδυνες παρενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση